Startsidan
>
Referenser
>
>
ETS NORD förvärvar Vent-tillverkarna AB

ETS NORD förvärvar Vent-tillverkarna AB

Så gjorde Vent-Tillverkarna sitt livs affär

Det är mycket som ska klaffa för den som vill sälja ett bolag. Inte bara ska priset vara rätt; det ska också vara rätt köpare, som bidrar till att förvalta ett livsverk på ett bra sätt. Men när matchningen är perfekt – då kan det bli riktigt bra. Det är ETS NORDS köp av Vent-Tillverkarna ett lysande exempel på.

Vent-Tillverkarna grundades av de tre finska bröderna Sauli, Kimmo och Tero Ala-Tainio 1994. Företaget är nischade inom tillverkning av rektangulära ventilationskanaler av hög kvalitet, och omsatte förra året 25 miljoner kronor med ett 20-tal anställda. Sommaren 2021 bestämde sig ägartrion för att ta nästa steg genom att sälja bolaget.

– Att sälja vårt bolag var ett beslut som växte fram över tid. Vi älskar våra jobb och är stolta över det vi skapat, men vi har drivit företaget i 30 år och tyckte det var dags att hitta en ny partner som kunde ta nästa steg. Vi hade nått en punkt där det var svårt att komma vidare på egen hand. Och då vände vi oss till Länia, berättar Sauli Ala-Tainio.

Research gav rätt köpare

Att bestämma sig för att sälja är på ett sätt det lilla beslutet. En fråga som är svårare, särskilt när det finns flera spekulanter, är: vem ska man sälja till? Efter en grundlig research lyckades Karl Karlsson på Länia hitta en passande köpare i form av det snabbväxande bolaget ETS NORD.

– Det kändes rätt från första början, berättar Sauli. Dels är ETS finskt, de kan både finska och svenska precis som vi. Men de var också i en fas där de skulle satsa i Sverige, vilket passade oss bra. Det allra viktigaste för oss när vi sålde var att kunna trygga framtiden för alla våra anställda, och ETS NORD kändes som en partner som verkligen var stabila och långsiktiga i sina planer.

ETS NORD är sedan tidigare stora leverantörer av cirkulära ventilationskanaler, men i och med uppköpet av Vent-Tillverkarna kan man nu även leverera rektangulära och specialbyggda ventilationskanaler. För ETS NORD blev mötet med Vent-Tillverkarna därmed en ”match made in heaven”. Sverigechef Henrik Ahlén berättar:

– ETS NORD grundades i Estland 1998 och har haft filial i Finland sedan 2009. 2016 startade vi också verksamhet i Sverige, och där ser vi i dag mycket stora tillväxtmöjligheter. Köpet av Vent-Tillverkarna ökar de möjligheterna ännu mer, det här är ett bolag med erkänd kompetens och exceptionellt bra rykte. Med dem får vi en möjlighet att bredda vårt sortiment och erbjudande ännu mer.

Behåller personalen

En viktig parameter för båda parter i den här affären var att kompetensen stannade kvar i bolaget. Alla tre bröderna fortsätter aktivt i bolaget, precis som resten av personalen.

– Det är jätteviktigt. Personalen är det absolut viktigaste i det här bolaget. De sitter på en sådan stor kompetens som tillför enormt mycket till oss, säger Henrik Ahlén, och fortsätter:

– Det blev en liten startsträcka att få alla att sätta sig in i våra rutiner och vårt affärssystem, men det ska bli enormt spännande att se vad som händer när vi nu börjar gasa. Det här är en stor grej för oss, vi var cirka 15 personer i bolaget innan och blev nu 22 till. Vi växer snabbt, och tittar även på om vi ska förvärva ännu fler bolag.

Nya möjligheter

För Sauli, Kimmo och Tero har försäljningen av bolaget varit mycket positiv. När de går till jobbet i dag, kan de fokusera helhjärtat på det de älskar mest – men de slipper det extra ansvaret.

– Jag skulle säga att jobbet är roligare än någonsin nu. För mig som är ute och säljer hela tiden, kan jag nu sälja ett betydligt större koncept och därmed göra större affärer. Jobbet är roligare och inte lika betungande. Det känns jättebra, säger Sauli Ala-Tainio.

Försäljningen genomfördes i två delar. Vent-Tillverkarna ägde en industrifastighet, som först såldes separat då en del i ETS NORDS strategi är att hyra fastigheter i stället för att äga. Försäljningen av fastigheten sköttes av Länia, precis som resten av affären.

– Det är mycket som ska bli rätt när man säljer ett bolag, och det är mycket tråkigt pappersarbete som ska göras, säger Sauli. Och då är det skönt med en bra partner. Vi kan med varm hand rekommendera Länia och Karl Karlsson för den som vill sälja ett bolag. Vi hade aldrig hittat köparbolaget utan honom, och han har sett till att allt blivit rätt för alla parter. Det har känts jättebra hela vägen.

Se fler företag till salu

Vill du sälja, köpa eller värdera företag?

Fyll i kontaktformuläret eller ring oss. Söker du en mäklare så hittar du kontaktuppgifterna på sidan om medarbetare.
Kontaktformulär - Dalarnas län
Trygghet, branschkännedom, lång erfarenhet och lokala kontakter, är några av de synpunkter vi hör från våra uppdragsgivare, när vi frågar varför valet föll på Länia.
Copyright Länia Företagsförmedling AB © 2024 All Rights Reserved
crossmenu